Koninklijk Ballet van Vlaanderen: Sleeping Beauty

Eenmaal per jaar pakt het Koninklijk Ballet van Vlaanderen uit met een grote productie in de Stadsschouwburg. En dit jaar was het de beurt aan de klassieker Sleeping Beauty met de choreografie van Marcia Haydée en de muziek van Tsjaikovski. Een erg klassiek stuk, dat terugkeert naar de wortels van de balletdans, met een moderne toets.

Uitverkocht

180 dansers zetten hun pointes neer, waaronder 50 kinderen van de balletschool van Antwerpen. De kritieken zijn lovend en de voorstellingen uitverkocht. En we werden van onze stoel geblazen, deze productie is de kroon op een succesvol balletjaar. Zo goed was ze, dat er vanaf 20 december vijf extra voorstellinge volgen in de Stadsschouwburg.

Niet zo donker

Het stuk begint als het klassieke sprookje, met de geboorte van de prinses en de wensen van de twaalf feeën. Zoals iedereen weet is de boze fee niet echt blij, als ze merkt dat ze gepasseerd werd.

Maar dit stuk wil niet de slechtheid benadrukken maar belicht het verhaal heel anders. De fee betoverd de prinses tot een 100-jarige slaap omdat ze al uitbesteed was aan een prins. De fee wil de koning en koningin een hak zetten door de schone te laten slapen achter een gigantische doornenstruik, zodat enkel een man die haar echt begeert komt redden.

Boze fee, magische fee

De romantiek spat van het podium af, en de boze fee wordt op onvoorstelbare manier neergezet. Gehuld in de mooiste zwarte stoffen en op handen gedragen door haar onderdanen is hét geen vrouw, geen man, geen wezen, maar een mixture. Een soort van demon zoals je die in het Japanse Kabukitheater terugvindt. Dit geeft het stuk duidelijk een extra dimensie.

Detail- en precisiewerk

De danstechnische kant is smetteloos, zoals steeds bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en zowel de kostuums als de decors spreken tot de verbeelding. De jurken zijn met duizenden pailetten en steentjes belegd, en de muur van doornenstruiken bestaat uit duizelingwekkend veel takken, blaadjes en doornen.

Knipoog naar Shrek

De grootste verassing kwam in de laatste act, op het feest van de schone en haar prins. Zowat alle klassieke sprookjesfiguren zijn uitgenodigd op het bal en doen elk hun dansjes. De gelaarsde kat bracht een grappig en stoute dans met zijn kattin, en de andere prinsessen lieten een geslaagde mengeling van ballroompasjes en ballet zien…

Terug in december

Het stuk maakt je verbeelding terug levend en nam je volledig op in het verhaal. Het is nog niet te laat om een voorstelling bij te wonen. Roep het kind in jou tot leven en surf snel naar deze website voor de decemberopvoering.

3 Reacties

  1. YES! Was enorm teleurgesteld dat ik geen tickets meer kon krijgen, met als gevolg dat ik, na je bericht te lezen, mij direct twee schoon ticketten heb gekocht!
    Kijk er al naar uit!

  2. Veel plezier gewenst! 😀 Kleed je niet té warm aan dan, want de zaal is écht megawarm.

  3. […] half jaar geleden was ik compleet van de kaart nadat ik merkte dat ik te laat was om kaarten te kopen voor de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: