Ballet: Fonte-Dawson-Godani

Gisteren hebben we de laatste productie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen bijgewoond. Voor de tweede maal dit seizoen kozen ze een drieluik: Fonte-Dawson-Godani. Nog steeds onder de indruk van het vorige stuk en met grote verwachting gingen we de zaal binnen. Deze drieluiken zijn altijd heel spannend, je weet nooit wat je kan verwachten. Dit maal kregen we zelfs een wereldpremière van drie stukken, ze waren allemaal speciaal voor het gezelschap geschreven!

Cornered

Nicolo Fonte schreef een eerder klassiek stuk met een moderne toets. De dansers liepen rond in roze shirts en een wel heel strakke hotpants. Een van de dansers wist ons trouwens later te vermelden dat vooral de vrouwen last hadden van de schurende naad… Cornered is een stuk dat zich best laat omschrijven als strak gechoreografeerd en bedwelmend. Door middel van vier duetten wou Fonte een soort meditatie creëeren over de invloed van de natuur en het tijdsverloop.

Sweet spell of oblivion

Het stuk van David Dawson brengt de immer onverstoorbare Geneviève Van Quaquebeke samen met een hele intieme setting. Een gigantisch doorzichtig zeil scheid de pianovirtuose Irene Russo van de dansers en geeft het geheel iets mysterieus. Je voelt de emotie van het podium spatten terwijl de pianotoetsen steeds sneller gaan. De dans is soms stevig en strak maar weet te ontroeren in zachtheid en dromerigheid op andere momenten.

Simulations

Jacopo Godani brengt het hoogtepunt van de avond in een heel modern ballet met verblinde lichteffecten. Maar liefst twaalf stroboscopen werden ingehuurd om het totaaleffect te bekomen! Volgens bronnen is Godani een zeer excentriek persoon die best wat gekke kantjes vertoond, maar uitzonderlijk begaafd is. Het stuk is dan ook van begin tot einde een aaneenschakeling van perfect gechoreografeerde en minuscuul ineengezette bewegingen. Rob Fordeyn straalt ook in dit stuk en voelt zich perfect thuis in het futuristische geheel.

Ook de kostuums zijn een wonder an sich, de quasi volledig doorzichtige zwarte pakken tonen écht fijn naaiwerk en perfecte snitten. Dit extatisch stuk was een gedroomde afsluiter voor een al fantastische avond.

Wil je zelf een keer het ballet bijwonen kan je hier het programma bekijken en hier tickets kopen. Wie -26 is kan voor de helft van de prijs gaan kijken! De eerstvolgende productie is het klassieke Sleeping Beauty, dat opgevoerd zal worden in de Stadsschouwburg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: