Afscheid van Harry Potter

Boek zeven: de relieken van de dood

Hij is uit! Nog geen twee weken geleden kon ik eindelijk de Nederlands versie aanschaffen van J.K. Rowling’s meesterwerk. Elk vrij moment greep ik aan om de pageturner te lezen en ik werd wederom verblijdt met een spannend verhaal. Fan of geen fan. Een ding moet je de auteur meegeven: ze heeft een hele generatie bibliohteekschuwe kinderen terug aan het lezen gezet. Geen gemakkelijke prestatie!

Geschiedenisles

Het laatste boek was zoals verwacht het donkerste. De serie evolueerde snel van een luchtig kinderboek over de avonturen van een jonge tovenaar snel naar een strijd die velen uit de geschiedenisboeken herkennen. Het verbaast ons niet als leerlingen tijdens de les opmerken: ‘ah, dat is dan net zoals in Harry Potter, niet?’.

Verassend plot

Ik ga niet te veel prijsgeven over de inhoud van het boek, alleen dat je nog voor enkele grote verassingen komt te staan. Niet iedereen is wie hij blijkt te zijn, en slecht is niet altijd écht slecht. Er sterven veel ‘goeden’ maar hun offer is niet voor niets geweest. Ook Perkamentus wordt in een heel ander en menselijker daglicht gezet. De grootste vragen worden bewaard tot het einde, dat zich in een verassende twist ontvouwt.

Merci, J.K. Rowling, voor de voorbij tien jaar spannend leesplezier! Je gaat vast de geschiedenis is in als een belangrijke opvolger van Tolkien.

Plaats een reactie