Vijf landen “meer geëvolueerd” dankzij homohuwelijk

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) pakt weer uit met een straffe uitspraak. “Landen zonder homohuwelijk achter in evolutieproces”, kopt DeMorgen.be. Slechts vijf van de 192 VN-lidstaten stelden het huwelijk open voor holebikoppels.

“België speelt een voortrekkersrol in de bestrijding van onverdraagzaamheid en moet dit ook blijven doen. De uithaal van de burgemeester van Moskou naar de Europese landen die een vorm van homohuwelijk hebben ingevoerd, is dan ook moreel verwerpelijk. Integendeel, landen die dergelijke wettelijke erkenningen ontberen, staan gewoon minder ver in hun evolutieproces”, luidt het volledig citaat. De Gucht antwoordde op een parlementaire vraag van Annemie Turtelboom (Open Vld) en Stijn Bex (Spirit).

Nederland (sinds 2001), België (2003), Canada (2005), Spanje (2005) en Zuid-Afrika (2006) erkennen huwelijken tussen de mensen van hetzelfde geslacht. Andere landen niet. Wel beschikken steeds meer landen over een juridische partnerregeling voor koppels van hetzelfde geslacht. Zo hebben onder meer het Verenigd Koninkrijk een civil partnership (burgerlijk partnership) en Frankrijk het PaCS, het burgerlijk solidariteitspact. Israël erkent homohuwelijken die in het buitenland zijn afgesloten. Een overzicht van landen en deelstaten met partnerrechten voor holebiparen vind je hier.

De minister kaartte eveneens de belabberde situatie van holebi’s in Irak aan. Hij pleit voor juridisch afdwingbare garanties over mensenrechten in verdragen met Irak. Bex betwijfelt of dat voldoende is.

2 Reacties

  1. […] incident in juni 2005 tussen België en Nederland. Toen noemde onze minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) in Het Laatste Nieuws Nederlands minister-president Jan Peter Balkenende een “mix […]

  2. Laura Alabau weigerde voor het eerst een homohuwelijk te voltrekken in 2006, het ging daarbij om twee vrouwen die later hun huwelijk annuleerden omdat ze het trauma van de afwijzing niet konden verwerken.

    Volgens Alabau is het homohuwelijk ongrondwettelijk.

    Spaanse rechter moet verplicht homohuwelijken afsluiten.
    14 June, 2008

    http://transaktie.wordpress.com
    Biedt uitkomst?

    http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=homo
    http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=lesbo

Plaats een reactie