127 camera’s bewaken Antwerpse Meir

Minstens 127 beveiligingscamera’s bewaken 850 meter van de Meir in Antwerpen, telde Het Laatste Nieuws. Vrijdag maakte het stadsbestuur bekend 50 veiligheidscamera’s te zullen installeren in Oud-Borgerhout, Antwerpen-Noord en de buurt rond Antwerpen-Centraal.

Aan bijna elke zaak van de Meir staan er camera’s om dieven te kunnen identificeren. Dat is een goede zaak, maar het Big Brother-effect is wel groot. Naast de 127 toestellen op de Meir, staan er minstens 13 aan de Wapper, 48 tussen Inno en Frankrijklei. En dan zijn de camera’s aan de Meirbrug, de Boerentoren en de Groenplaats nog niet geteld.

Voorlopig is al dat opnamemateriaal niet met elkaar verbonden. Veel camera’s zijn in handen van de handelszaken. De politie overziet de winkelstraat met zes eigen exemplaren. De voorwaarden om een camera te plaatsen zijn niet moeilijk: de winkel moet toestemming vragen aan de stad of gemeente om buiten een camera te plaatsen, en klanten moeten ingelicht worden dat ze gefilmd zijn. Er is geen beperking op het aantal, schrijft redacteur Cédric Lagast maandag.

Op zich is het doel nobel, zegt rechtenprofessor Jos Dumortier van de K.U. Leuven in hetzelfde artikel. En gebeurtenissen als de dood van Joe Van Holsbeeck maakt het aanvaarden van permanent toezicht makkelijker. Wat zal er gebeuren wanneer die camera’s wel met elkaar verbonden zijn, vraagt de prof zich af. Veiligheid is een mooi motief, maar niet alle overheden of bedrijven hebben goede intenties.

Big Brother weet wat je koopt.

3 Reacties

  1. […] Misschien was hij gaan zonnen op Sint-Anneke. Of misschien wilde hij gewoon ‘modieus’ in beeld komen. Hoog tijd dat Louis Theroux dit komt filmen. Kan hij koppelen aan een bezoekje aan […]

  2. Ons gehele leven staat op film… van kopen tot hobby tot verdere vrijetijdsbestedingen.
    Denk dat big brother zelfs weet, welke onderbroek ik nu aan heb.

  3. […] lunchpauze op de Meir bij Moments Krijg je honger van al dat shoppen? Wil je even de drukte van de Meir ontvluchten? Dan is een lunch bij Moments een goed idee. Verstopt tegenover het Koninklijk Paleis […]

Plaats een reactie