Martine Prenen: “Stop met Marianne te beschuldigen”

Martine Prenen, oud-collega van Yasmine, neemt het op voor diens ex Marianne Dupon. Hilde Rens pleegde verleden week zelfmoord. Vandaag is haar uitvaart. En Marianne wordt door door velen gezien als de boevrouw in het verhaal.

Martine Prenen neemt het op voor ex van Yasmine, Lotte Debrouwere, Het Nieuwsblad, 03.07.2009.

‘Marianne heeft het verschrikkelijk zwaar’, zegt Martine Prenen. De goeie vriendin van Yasmine vindt dat er een einde moet komen aan het zwartmaken van Yasmines ex. ‘Ze zijn als vrienden uit elkaar gegaan.’

De ex-vriendin van Yasmine, Marianne Dupon, kreeg de afgelopen dagen op verschillende internetsites de wind van voren van de publieke opinie. Mensen wezen met een beschuldigende vinger naar de vrouw die eind april met Yasmine brak en met wie ze samen een dochtertje heeft. Maar het overlijdensbericht in een krant was duidelijk: de families maken elkaar geen verwijten. ‘De families Rens, Claes, Dupon en Heuvelmans melden u met droefheid het overlijden van Hilde Rens, Yasmine.’ Er staan ook twee rouwadressen: het adres van de ouders van Yasmine en dat van de ouders van Marianne.

Martine Prenen, goeie vriendin en ex-collega van Yasmine, roept dan ook op om Marianne niet langer met de vinger te wijzen. ‘Ze moet verder gaan als een goeie mama én moeke voor Ella Louise, het kindje dat Hilde en zij samen hadden. Ze heeft alle steun nodig’, aldus Prenen.

Prenen sprak met Marianne aan de telefoon. ‘We hebben samen gehuild en ik heb haar heel veel sterkte gewenst. Meer kan je niet doen.’ Volgens haar ziet Marianne echt af van alle kritiek die nu op haar af komt. ‘Ze wordt aan de muur genageld omdat zij en Hilde gingen scheiden, maar dat gebeurt elke dag. Elke dag gaat er wel een koppel uit elkaar. Iedereen zou beter eens naar zichzelf kijken. Iedereen heeft al eens met iemand gebroken omdat het niet meer werkt.’

Volgens Prenen hadden Marianne en Yasmine nog een goede verstandhouding. ‘Ze zijn als vrienden uit elkaar gegaan. Er was nog heel veel wederzijds respect en ze hadden nog veel contact met elkaar, ook omwille van Ella Louise. Er was zeker geen ruzie.’

Dat Yasmine zo diep zat, heeft volgens Prenen niet alleen te maken met de liefdesbreuk. ‘Het zat dieper. Ze kampte ook met een depressie en een burn-out. Haar emmer was gewoon overvol.’ Dat het met de adoptieprocedure van Ella had te maken – Yasmine is niet haar natuurlijke moeder – is volgens Prenen ook ‘zever in pakskes’ .

Prenen is het lichaam van Yasmine niet gaan groeten. ‘Ik heb getwijfeld, maar ik wil me haar herinneren zoals ze zondag is weggegaan toen ze zei: Merciekes, ik zie je gère . Dat gevoel wil ik behouden. Haar lichaam is er nog wel, maar haar ziel zit al ergens anders.’

Op de begrafenis vandaag, waar kleine Ella Louise volgens Martine Prenen niet aanwezig zal zijn, zal de presentatrice een tekst voorlezen. ‘Ik ga het hebben over de plezante kant van Hilde. Over hoeveel plezier we samen hebben gemaakt. Hilde was een leutige madam waar je echt heel veel mee kon lachen. Ze was een levensgenieter die graag een glas dronk met haar vrienden.’

‘Een liedje zingen ga ik niet doen. Ik heb Hilde ooit plechtig beloofd dat ik nooit meer zou zingen. Ik zing namelijk heel vals’, glimlacht ze. ‘En ik ga al zeker niet Afscheid van Marco Borsato zingen want mijn gedweep met hem vond ze ook verschrikkelijk. Ach, Hilde en ik hebben een ongelooflijke tijd samen gehad en dát, dat is het belangrijkste.’

42 Reacties

  • Niemand is verantwoordelijk voor iemand anders zijn evolutie, hoe graag ik Yasmine ook had. Groeien mensen uit elkaar, dan kan je dat niemand kwalijk nemen. Wij zijn niemands bezit en liefde moet EERST in jezelf gevonden worden. Daar start de evolutie. Nergens anders. Te weinig mensen zien dit in.

   Vond de reactie van Martine Prenen mooi.
   Hoop dat dit ook bij Marianne kan komen. Wij zijn allemaal maar mensen. Laat je helpen, Marianne. Uit liefde voor jezelf. Mijn zus zit in een gelijklopende situatie. Heb gezien hoe healing/reading bijvoorbeeld alles wat menselijker heeft gemaakt.

   • Mensen evolueren niet op dezelfde manier maar mensen zijn ook geen wegwerpproduct.
    Doe niemand iets aan wat je zelf niet wil aangedaan worden.

  • Op deze manier reageer je ook niet.

 1. Martine heeft gelijk met de oproep om Marianne niet aan te pakken. We moeten eerlijk zijn, als een koppel uiteen gaat, dan moeten beide partners diep in hun hart kijken en toegeven dat er door beiden minpunten te vinden zijn. Het is inderdaad verschrikkellijk dat Yasmine ons zo verlaat, voor Marianne en Ella Louise is dit al hard om dragen, ook voor haar dichte familie en vrienden. Het is niet omdat het hier om een BV gaat dat dit een hop roddels moet teweeg brengen. Mensen kijk vooral naar je eigen relatie en leer uit elk koppel die het niet meer ziet zitten om samen verder te gaan, dat jij het moet beter doen, en zorgen dat jij je relatie levendig houdt. Wie stenen gooit naar een ander is meestal zelf niet goed bezig, dit heb ik al vaker gezien in mijn omgeving. Het leven is al zo kort, maar het kan zo mooi zijn, als je het daglijks bijwerkt!

  • Dat is zeker zo, het kan niet alleen van een relatiebreuk zijn, er zal een heleboel bezig geweest zijn in dat mooie en intelligente hoofd van haar.
   Soms is er geen weg terug. Een beroem spiruteel beweert dat je dood al vastligt bij je geboorte, ik vroeg hem tijdens een conferentie, hoe zit het met mensen die zelfmoord plegen, en hij antwoorde die ook, zij hadden nog een stukje weg af te leggen van het vorig leven waar zij voor teruggekomen zijn. En hiermede eindigen zij waneer hun opdracht erop zit op deze manier hun taak. Dat lag ook vast.

 2. Ik schaam mij in de plaats van al diegenen die zomaar te pas en te onpas hun beschuldigingen uiten .
  Ik wist echt niet dat er zoveel mensen zonder gevoel en verstand waren.
  Ik hoop voor hen dat zij in hun leven niet geconfronteerd worden met tegenslag(en).
  Het ga je goed Hilde, hou je sterk Marianne , Ella, en de families. Draag zorg voor elkaar en geloof in elkaar .

 3. al diegene die marianne met de vinger wijzen, weten nie waar ze over praten,
  mijn partner heeft ook zelfmoord gepleegd, en je blijft met zoveel vragen zitten, waar je waarschijnlijk nooit een antwoord op krijgt,
  en geloof me roddels kunnen iemand kapot krijgen, en niemand verdiend dit,
  dit is een keuze dat de persoon in kwestie zelf maakt, en NIEMAND hoeft hiervoor met de vinger gewezen worden.
  Ik wens marianne en de hele famililie heel veel sterkte, want dat gaan ze nodig hebben

 4. Ik ben ook héél blij dat Martine het opneemt voor Marianne, Chapeau Martine!!! Bedankt!!
  Nee… Marianne mag zeker niet met de vinger gewezen worden, ik snap echt niet dat mensen dat durven?Denken die niet na.. wat ze daarmee aanrichten???
  Lieve Marianne, ik hoop dat je de vele mooie reacties hier te lezen krijgt , en dat die jou héél erg mogen steunen om verder door het leven te gaan met jullie dochtertje en familie.
  Er zal tijd nodig zijn, héél veel om dit verdriet te verwerken, en ook al lijkt nu alles zwart voor jou, toch zal de zon voor jou ooit weer schijnen, geloof erin!. Ik gun het jou tenvolle!
  Mijn steun komt recht uit mijn hartje voor jou!
  Héél veel moed en sterkte gewenst!
  Vaarwel Lieve Jasmine, we zullen je héél erg missen, maar we aanvaarden je harde beslissing, het is een teken dat je leven zo moest eindigen, rust nu maar.
  Ook nog veel moed en sterkte aan je Familie!

 5. Wie heeft het recht iemands leven te bepalen?dat bepalen we toch zelf?
  Moeten we een levenlang met tegenzin samenleven met de partner waarmee de relatie niet meer lukt,uit angst dat die zich van kant zal maken??dat kan toch niet?
  Wanneer men van zichzelf vind”Ik heb geen zin meer in het leven”dan is er niemand die de zelfdoding kan tegenhouden..zelfs de beste vriendin niet,ze denken daar niet bij na “Wat doe ik mn ouders aan,mn kinderen,familie en vrienden?”
  Neen,ze denken maar aan één ding…ik wil hier weg,en daar mag niemand een schuldgevoel door hebben,want het is HUN keuze.
  Ik heb steeds een fan van Yasmine geweest,en bij de laatste”Rode Loper”zei ik tegen mn man”Die moet zich herpakken,ze ziet er niet goed uit”
  Als je geen tijd meer hebt voor jezelf,zoveel hooi op je vork neemt,én dan een stukgelopen relatie??dan is de emmer vol,en voor je het weet ,vergeet je te genieten van de positieve dingen des levens en zit je in een zwart gat,en wil je tegen jezelf niet meer vechten…jammer Hilde…maar we moeten jouw beslissing respecteren en treuren om je verlies..de wereld draait voort,ook zonder jou,we hebben geen keuze,maar we zullen je missen,je was dé spontane sympathieke kop van tv één,met de warmste stem.Alles wat je collega’s-vrienden over je vertelden was waar.
  Ik wil mn steun betuigen aan iedereen die jou goed gekend heeft,vooral aan je ouders,zussen,schoonbroers,Ella-Louise en zeker aan Marianne,die blijft met een groot schuldgevoel zitten…maar neen,je kon het ook niet verhinderen zelfs al bleven jullie samen..de scheiding was maar een onderdeel! Hebben mensen boze dingen gezegd???ze zijn niet slimmer,tracht dat te vergeten Marianne,denk aan je toekomst mét Ella-Louise,de spontaniteit én eerlijkheid van een kind maakt zoveel goed en is nu het lichtpuntje in jouw leven,die de zon voor jou weer zal doen schijnen.Denk alleen aan al die mensen die het wél met jou goed menen,’t zijn er meer dan je zelf beseft,en de rest?? kan je gestolen worden!!!
  Proficiat aan de mensen die iets voorgedragen of gezongen hebben op het afscheid,daar was heel veel moed voor nodig.

  Vaarwel Hilde
  Veel sterkte Marianne,familie en vrienden(en vooral ook aan Martine Prenen)

  Violaine

  • Yasmine kon als holibi niet voor de kerk trouwen maar als je een kerkelijk huwelijk aangaat is het de bedoeling dat dit voor het leven is.
   Wordt tijdens de huwelijksplechtigheid niet gezegd van “IN GOEDE EN KWADE DAGEN ZULLEN WE SAMENBLIJVEN”?
   Hopelijk ben jij niet voor de kerk getrouwd want dan heb je in het verleden wel een vergissing begaan.
   Het is niet dat voor 1 persoon de liefde voorbij is, dat dit ook voor de andere het geval is.
   Mensen zijn nog altijd geen wegwerpprodukt en doe nooit iemand iets aan wat je zelf niet wil aangedaan worden.

   • eddy,ik kan je helemaal volgen.
    maar tegenwoordig is dat heeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeel gevraagt !alé,dat we dat zinneke nu nog 100% serieus moeten nemen.
    WEET GE DAT IS VAN JARE STILLEKES ZENNE!!!!
    vraag ge niet wat veeel!!??????

    dat is de mens van tegenwoordig!

 6. Beste Martine,

  Ikzelf heb de gelegenheid en het geluk gehad Hilde (Jasmine) persoonlijk te mogen ontmoeten in een café op de Vlaamse kaai te Antwerpen, dit 3 jaar geleden. Mijn toenmalige vriendin behoorde blijkbaar tot haar (zij het niet intieme) kennissenkring. Mijn toenmalige vriendin leefde, ook naar mijn normen, in een ietwat andere wereld, misschien daarmee dat ik mij de moeite heb getroosd te proberen dieper in te gaan in de persoonlijkheid van Hilde. Ik ben geen psycholoog, maar kan mijzelf vrij snel een beeld vormen van iemands persoon. Na een gesprek van een half uur wist ik genoeg van de ‘ingewikkelde persoonlijkheid’ van Hilde. Je kreeg niet echt een kans om ‘achter de ogen’ van Jasmin te kijken, wat resulteerde in het feit dat ikzelf bij het vernemen van het overlijden van Hilde niet echt verwonderd was.

  Hilde (Jasmin) was, naar mijn mening, in haar leven naar iets op zoek, wat… zullen wij nooit weten, maar dat wist zijzelf ook niet echt denk ik. Haar hele levenswandel (waarvoor respect) en haar houding als ‘one of the guys’ tegenover anderen bleek slechts een facade te zijn.
  Naar mijn mening is de scheiding met haar levenspartner ‘slechts’ een druppel geweest die de spreekwoordelijke emmer heeft doen overlopen. Ik denk dat geen 7 psychologen in staat zouden zijn geweest Hilde echt te doorgronden. Als ik nu hoor hoeveel ‘vrienden en kennissen’ Hilde had (lees : Jasmien had) dan verwonderd het mij zéér dat niemand blijkbaar de echte persoonlijkheid van Hilde heeft gekend, of er zich vragen bij heeft gesteld (buiten blijkbaar Martine Prenen, die ik al vrij vele dingen heb weten vertellen die nauw aansluiten bij wat ik dacht).

  In dit geval een steen naar de levenspartner van Hilde werpen is ‘not done’ stel U in de plaats van deze persoon.

  Bij deze aan Martine, mijn medeleven voor het verlies van een goede en close vriendin, en aan Marianne wil ik zeggen , mijn medeleven en respect.

  Mambras

 7. Iedereen heeft hier onbewust fouten gemaakt.

  Yasmine heeft zelf de fout gemaakt om niet uit te komen voor haar problemen.
  Er zijn mensen die hetzelfde hebben doorgemaakt en haar zeker hadden kunnen helpen.
  Uiteraard is het moeilijk om zich met iemand anders zijn problemen te bemoeien als deze persoon dit ook niet wil.

  Wat betreft Marianne:
  Doe niemand iets aan wat je zelf niet wil aangedaan worden.
  Ik heb zelf een aantal vrienden en collega’s die zich hebben verhangen.
  Zelf zou ik nooit iemand,die mij niets misdaan heeft, laten vallen want omgekeerd zou ik ook niet leuk vinden.
  Marianne moet er nu met leven dat er voor haar iemand zelfmoord heeft gepleegd en zit nu met een schulldgevoel.
  Ik wens haar veel beterschap en hopelijk gaat ze hier zelf niet aan kapot.

  Ook Yasmine haar professionele dokters hebben hier schuld aan want zij hebben haar zeker niet de juiste medicatie gegeven, anders was dit niet op deze manier afgelopen.

  Wat bertreft haar vrienden en familie:
  Een depressie is een geestelijke ziekte maar er is wel een ondraaglijke fysieke pijn.
  Deze pijn is niet zoals hoofdpijn en misselijkheid, waar je de dag erna weer van af bent.
  Deze fysieke pijn duurt maanden aan een stuk tot hij ondraaglijk wordt en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een te kort aan magnesium in het lichaam.
  Het is wel goed om voor afleiding te zorgen maar deze afleiding mag zeker niet gaan ten koste van nachtrust.
  Het lichaam herstelt zich het best tijdens het slapen.

  Hiermee wens ik iedereen het beste en hopelijk moet dit niet meer gebeuren.

 8. aan alle van jullie heb ik maar één vraag

  hebben wel eens in café de love geweest?

  • mogen we ook weten waarom je dit vraagt dan

  • Zouden we niet meteen het kerkelijk huwelijk afschaffen?
   Het zinnetje “WE ZULLEN SAMENBLIJVEN TOT DE DOOD ONS …” heeft toch geen enkele betekenis meer.
   Waarom trouwen mensen eigenlijk nog voor de kerk?

   Ik ben zelf ook niet echt gelovig maar bij vorige generaties was het wel de kerk die de mensen beschermde.
   Bij de huidige generatie heeft hun belofte geen enkele betekenis meer en onze wetgeving beschermt niet echt de mensen die iets misdaan worden.
   Iedereen kan doen met iemand wat hij zelf wil.
   We leven in een wereld van egoïsme zonder rekening te houden met anderen hun gevoelens.
   Niemand evolueert op dezelfde manier en als voor beide partijen de liefde over is, is er geen enkel probleem.
   Als de liefde voor de ene partij over is en voor de andere niet, wordt het gevaarlijk.

   Beloftes zijn er nog altijd om nagekomen te worden anders had je deze nooit moeten maken.

   • eddy

    dat heeft eigenlijk niks met de kerk of wet te maken;
    het gaat hier om,dat 2 personen aan elkaar een belofte afleggen voor leven.het huwelijk is een belofte die tegen over elkaar.de mens neemt deze belofte niet ergstig meer genoegd.en leeft meer van we zien wel hoe ver we komen?!hilde/yasmine was één van de weinige die dit wel nog ergstig neemt.in haar geval nam!

  • Dag Lucy,

   Het probleem is dat in onze huidige generatie minder tegenslagen voorkomen.
   Je wordt volwassen door de tegenslagen die je hebt.
   Vorige generaties hebben een oorlog en dodelijke ziektes, zoals de Spaanse griep, meegemaakt waarbij er massa’s doden vielen.
   Iedereen heeft toen wel iemand verloren die belangrijk was.
   Ook stond de medische sector niet zo ver als deze nu staat en stierven er meer moeders en kinderen bij de geboorte.
   In onze huidige generatie komen rampen en tegenslagen veel minder voor en het is dank zij de vorige generaties dat wij het nu beter hebben dan hen.
   Spijtig genoeg zitten wij nu in een generatie waarbij de mensen egoïstisch zijn en enkel nog aan zichzelf denken.
   Er wordt weinig rekening gehouden met andere mensen hun gevoelens en ook niet met de toekomst van de volgende generaties.

   Eigenlijk zouden veel mensen eens een ernstige tegenslag moeten overkomen dan zouden zij misschien volwassen worden want wij leven in een generatie van kinderen.

 9. sorry maar jij moest je schamen dat je zoiets durft te posten,
  mijn partner heeft ook zelfmoord gepleegd, dus is dit automatisch mijn fout ofwat.
  en blijkbaar waren er nog dingen die yasmine aangedaan waren door andere personen die mee tot dit drama geleid hebben.
  maar geloof me dit is nie mariannes fout
  en zij hoeft aan niemand een reden tegeven alle dagen gaan er mensen uit elkaar dat is een aangelegenheid tussen 2 mensen en daar heeft niemand zaken mee, en hoe moeilijk ook je kan alleen proberen yasmines (hilde) haar beslissing te respecteren, en voor de rest iedereen met rust laten, zij moet verder met haar leven en als dit dan met een andere partner is dan is dit ook zo

 10. Je mag marianne niet met vinger wijzen. Er gaan zoveer mensen uit elkaar.
  Ik denk dat yasmine nog andere problemen had en die emmer is gaan overlopen. Maar toch waarom het je het gedaan, je was klasse enz……..

  Mijn oprechte deelneming aan famillie en Marianne.

 11. Ik heb mijn mening geuit…kben zwaar aangeslagen van sommige uitlatingen…..ik ga niet meer verder reageren,en hoop dat Marianne die negatieve kritiek niet hoeft te lezen,schandalig,sommigen zouden haar executeren bij wijze van spreken!!! maar mensen toch???met wat is men bezig?
  Martine,één goede raad…verwijder gans dit gedoe,ik ga me uitloggen want ik kan echt die mails niet meer lezen!!!
  Straks heeft Marianne bodygards nodig???ocharme Ella-Louise,dat zou haar Moeke niet willen!!!

 12. TALK OF THE TOWN zou moeten het respect opbrengen alle scheldpartijen en dwaze beschuldigingen te verwijderen. Domkopperij en droefheid gaan niet samen.

 13. Als je – letterlijk uit de open brief van vader Dupon – in een eventuele “tijdelijke” scheiding (niet echtscheiding) zit, die dient als relatietherapie, waarom kies je dan n “nieuwe” partner? Is die enkel “op proef” of zo? Waar staat zij indien het achteraf weer goedkomt? Hoe komt zij uit die therapie ? Stof tot nadenken…

 14. Waar moeien jullie je eigenlijk mee?
  Alsof jullie een beeld hebben over de situatie. Alsof jullie Marianne en Hilde kennen.
  Wie is hier dan mediageil?

  Pfff

 15. Ik vind het verschrikkelijk voor Marianne, we mogen haar zeker niets verwijten. Er gaan dagelijks honderde koppels uiteen, moet iedereen dan zelfmoord plegen, wees eens realistisch.

  Doorwat Yasmine gedaan heeft is de puzel compleet, een puzel van raadsel waar wij niets van afweten en daardoor zeker iemand anders niet mogen beschuldigen.

  Zijzelf heeft tenslotte de beslissing genomen,.
  heeft er tenslotte voor gekozen? hoe erg het ook is en je kunt niemand anders iets verwijten.
  Het is al erg genoeg voor Marianne om de draad in het leven terug op te pakken

 16. wie zegt dat er iemand anders was? wie dan wel he?

 17. Met verbijstering kan een mens hier lezen hoe harteloos sommige mensen zijn. Leerrijk maar ook om van te kotsen.

 18. Het is niet omdat Marianne & Yasmine gescheidde zijn dat je ineens de ex moet gaan beschuldige?
  Misschien was het voor de twee gewoon beter dat ze effe rust name en wat tijd voor zichzelf hadden. Hilde had een druk leven en had veel druk op haar hangen. Dat is voor beide personen niet leuk.
  DUS STOP MET MARIANNE TE BESCHULDIGE WANT DA IS ECHT LAAG! ..
  Het is héél erg wat er is gebeurd, en er is niemand die Hilde of Yasmine zullen vergeten. Ze was een geweldige persoon en zoals je in de boekjes kan lezen was ze niet alleen geweldig op podium maar ook daarachter, als haar eigen persoon! EN DAT IS WAS WE MOETE ONTHOUDEN!!!
  Niet wiens schuld het is waarom ze dat gedaan heeft. Die vraag zouden en zullen we nooit kunnen beantwoorden. Dus bespaar u de moeite op Marianne te beschuldigen en denk aan de mooie dingen die je van Yasmine of Hilde hebt geleerd, en denk aan de herinneringen aan haar toen ze op het podium en televisie schitterde..
  Ik hoop dat de mensen die dit lezen en Marianne beschuldige nu en beetje anders gaan denken.
  Zowel Marianne als Hilde haar familie en vrienden hebben het moeilijk met dit overlijden en zeker met de beschuldigen – die allemaal flauwekul zijn – waarmee ze moet leven!

  *Yasmin ( Hilde Rens ) R.i.p
  *Familie en vriende van Hilde; Héél heel veel sterke toegewenst!!
  *Marianne; laat ze zeggen wat ze willen, jij weet wat waar is! .. Heel veel sterke!!

 19. Zoals ik hieronder al typte, wel met een paar foutjes weliswaar .. Hoop ik dat deze onzin stopt met het beschuldigen van Marianne.
  Zowel zij als de familie van Hilde kunnen deze onzin wel missen!!
  Ze hebben net een dierbaar persoon verloren en dan gaan mensen van die vreselijke dingen schrijven.
  Zijn jullie wel mensen? Hebben jullie geen hart?
  DIE MENSEN HEBBEN VERDRIET!
  Laat Marianne en Familie van Hilde IN RUST dit verlies verwerken!!!!!!!

 20. Hou op met Marianne een nog groter schuldgevoel te geven! Sommige mensen hier beseffen denkelijk niet wat ze aanrichten met hun ‘ wijze’ praat…
  Marianne, sterkte meisje! Alsook mijn medeleven aan de familie en vrienden van Hilde…

 21. marianne ik zou mij maar goed wegsteken als ik jou was !

 22. Ok, familie en vrienden van Marianne, we hebben het begrepen …. Jullie zijn op pad gestuurd voor deze berichten de wereld in te sturen. Geen sympathie van mijnentwege. Marianne zal wel geweten hebben dat Hilde broos en fragiel was en het lijkt me niet dat ze de breuk op een constructieve manier heeft aangepakt. Enfin, als ze elke 10 jaar een familie kapotmaakt (gelukkig heeft Marion een nieuw gezin met haar zoontjes), kan ze nog serieus wat puin aanrichten in haar leven ….

 23. A non, dan komt papa wel weer wat gebakken lucht verkopen in een open brief, waarin ie vertelt dat die aangerichte puinhoop eigenlijk een “tijdelijke scheiding” is die therapeutisch kan werken… over “comedia” gesproken…

 24. Ik wil zelf hier mijn mening even uiten.
  Ten eerste ik een late coming out heb gedaan i.v.m. mijn geaardheid. Ik ben zelfs 10 jaar gehuwd geweest met een man. Maar mijn aantrekkingskracht voor vrouwen werd steeds groter en intenser. Het was een lang en zwaar proces voor mij. Ik ben eerlijk geweest naar mijn man toe en heb het hem ook gezegd. Maar mijn huwelijk was door vele andere problemen buiten mijn geaardheid tot een einde gekomen. Maar ik ben heel gelukkig dat ik uit ben gekomen voor mijn lesbische gevoelens. Nu pas ben ik helemaal mezelf en ben ik tot rust gekomen. Ik heb een enorme bewondering voor Yasmine dat zij als bv durfde uitkomen voor haar geaardheid en ik vond het huwelijk tussen haar en Marianne heel erg moedig en groots. Dit huwelijk had een grootse impact op holibis.
  Jammer dat er echter een einde kwam aan het huwelijk. Maar dagelijks zitten de rechtbanken vol met hetero koppels die willen scheiden. Zo is het leven en gebeurt het ook bij holibis. En niemand heeft het recht om daar een oordeel over te geven. Om iemand zoals Marianne bijvoorbeeld, met de vinger aan te wijzen, jij bent de schuldige dat Yasmine uit het leven is gestapt.
  Wij kennen die mensen via televisie en dat is alles. Hoe is het dan mogelijk dat er mensen durven een steen werpen naar Marianne ! Yasmine zal hierdoor niet terugkomen bij wijze van spreken. Yasmine haar collega’s, vrienden, familie doen dit ook niet en voor mij zegt dit genoeg. Ik besef wel dat het Yasmine zeker geen goed heeft gedaan die breuk. Dat kan niet anders en is logisch. Maar volgens mij was er met Yasmine veel meer aan de hand dat alleen het verlies van Marianne. Een depressie komt niet door 1 groot probleem tot uiting. Meerdere moeilijkheden stapelen zich op en kunnen iemand in een depressie doen belanden. Wees er zeker van dat er ook een lichamelijke aanleg is waardoor iemand vatbaarder is voor een depressie. Zelf heb ik een zware depressie doorgemaakt en ben ik 7 maanden in ziekteverlof geweest zo’n 9 jaren geleden. Na een lange periode van therapie en medicatie ben ik er bovenop gekomen.
  Ik neem nog steeds een onderhoudende dosis aan medicatie en ik ga om de drie maanden nog op consultatie bij mijn arts. De oorzaak was niet 1 probleem maar veel meer dan dat. Volgens mij had Yasmine door een te druk leven ook een burn out en hebben andere mensen buiten Marianne haar veel pijn gedaan…..De relatiebreuk zal er wel geen goed aan hebben gedaan. Maar volgens mij ligt deze breuk niet enkel en alleen aan de beslissing die Yasmine heeft gekozen. Het is heel jammer maar Yasmine zag op dat moment van zinsverbijstering geen andere uitweg meer. Erg spijtig maar ik kan me als geen ander voorstellen dat iemand in staat is om tot deze daad over te gaan. Jammer dat dergelijke zaken gebeuren want volgens mij is er steeds een weg terug om uit een diep dal te geraken. Met hulp van professionelen en medicatie. Maar de weg terug kan lang duren. De eerste stap is het aanvaarden van de depressie en dan veel geduld hebben en erin geloven dat het terug goed zal komen ook al voel je dat niet op dit moment. Ik denk, Yasmineke wat heb je toch gedaan ! Het zat heel diep in je vanbinnen en niemand kan zoiets zien aankomen. Dus niemand treft schuld van had ik dit of dat maar gedaan voor Yasmine. Had ik een nauwe band gehad met Yasmine dan zat ik zeker ook met schuldgevoelens.
  Zoiets is menselijk en logisch. Ik heb zoiets van had ik maar met Yasmine kunnen praten over mijn depressie van jaren geleden en haar te kunnen zeggen het komt allemaal wel goed meid. Of dat had geholpen dat weet ik uiteraard niet. Misschien niet want ze zat zo diep in de put maar toch…….ah

 25. Tja, als we allemaal zo gaan beginnen, is er van een weblog geen sprake meer:
  1) maatschappelijke gewoonten zoals huwelijk en echtscheidingen zijn zaken die constant gedefinieerd en in vraag dienen gesteld te worden, anders vervallen we in verstening van onze maatschappij. Standpunt “huwelijk is gebaseerd op echtelijke trouw voorgoed” = best nog altijd een progressief standpunt,
  2) heb a.u.b. respect voor andermans oordelen, u oordeelt zelf met de meest uitgebreide tekst van deze site, maar verwijt anderen van te oordelen, bent u God misschien?
  3) holibi’s zijn geen hetero’s: dat de heteromassa zich al lang niet meer keert om begrippen als respect, trouw, huwelijk en echtscheiding, heb ik op deze site en in mijn eigen leven al genoeg mogen merken; voor holibi’s mag dat wel anders liggen want hun relatievormingsproces verloopt veel moeilijker dan voor hetero’s. Wee de hetero die hier weeral als betweter op reageert, als een soort God!
  4) U verwart u eigen situatie (homo-onderdrukking = evidentie heterohuwelijk, eindigend in echtscheiding) met datgene wat ik hierboven stel. Al bij al, Katrien, vind ik uw reactie hierboven toch nog oerconservatief. Maak uzelf sterker, wordt gerust progressiever, voor holibi’s is dit echt een noodzaak!!!!

  • Neen Dieter ik verwar zeker niet homo-onderdrukking = evidentie heterohuwelijk. Voor mij gaat het gewoon om het feit dat we allemaal mensen zijn zowel hetero als holibis en een scheiding kan ons allemaal treffen. Dit staat los van het feit hetero te zijn of holibi.
   Ik ben God niet ! Maar alleen hoe kunnen mensen een oordeel vormen over 2 personen die huwden en dan uit elkaar gaan en die persoonlijk niet eens kennen.
   Ik zou zeggen Dieter wordt eens realistisch zeg en net zoals alle anderen.
   Voor mij telt ook trouwen is trouw voorgoed. Maar de dag van vandaag in onze maatschappij is daar zo weinig nog sprake van. Je hebt het zelf ondervonden en ik vind het erg jammer voor jou.
   Ik wou via mijn mail progressief overkomen tegenover het huwelijk van holibis. Daarmee wil ik zeggen dat Yasmine en Marianne als eerste holibikoppel in het huwelijk traden en daar was ik trots op als lesbienne. Alleen jammer dat het overging.
   Het gaat niet om het huwelijk op zich maar om Marianne die verwijten krijgt. En dit hoort niet zo te zijn.
   Nogmaals, mensen vellen een oordeel zonder hen persoonlijk te hebben gekend. Volgens mij is dat niet logisch.
   Ik vind uw opmerking van, ben je god misschien ? Erg vernederend. Want zo voel ik me niet en ben ik zeker niet. Alleen menselijk omwille van het verdriet van de nabestaanden van Yasmine.
   Laat Yasmine haar nabestaanden en Marianne met rust ! Laat die mensen hun verdriet verwerken.
   Laten wij allemaal eerst in eigen hart kijken vooraleer we iemand gaan verwijten.
   O Dieter ik ben enorm sterk en ik kom op voor holibis zoals nu.
   Uw reactie vind ik erg onder punten geplaatst met weinig gevoel i.v.m. de situatie. Erg formeel.
   Ik heb zelfs aan de holibifederatie een voorstel gedaan om Yasmine als icoon voor vele holibis op de 1 of andere manier eer te betuigen met heel wat opkomst van holibis. Zonder resultaat echter.

 26. ah neen, katrien, stop it, laat het, zoals je de discussie aangaat, wordt dit hier hopeloos, hier is gewoon geen speld tussen te krijgen. Erg!

  • Neen Dieter jij bent de discussie aangegaan met mij.
   Met mij kan men zeker spreken en met jou ook.
   Maar als er iemand mij verwijt, ben jij god misschien ?
   Dan moet ik zeggen dat ik wel kwaad word !
   Enfin, ik heb mijn mening geuit en nu stop ik ermee.
   Dieter het gaat je verder goed.

 27. Het gaat je ook goed, Katrien, dat meen ik,
  ik wordt het wel nooit met je eens, maar feit dat je niet vijandig wordt als je kwaad wordt, waardeer ik ten zeerste.

 28. Ik zal een laatste keer reageren.
  Ik vraag niet dat er iemand het met mij eens is.
  Ik heb mijn visie gegeven over deze situatie.
  Marianne moed houden en heel veel sterkte !
  Probeer om het je niet aan te trekken dat er nu 1x mensen op deze wereld rondlopen die u de schuld geven i.v.m. de daad van Yasmine. Ze kennen u niet noch Yasmine persoonlijk. Dus vind ik dergelijke verwijten ongepast als je mensen persoonlijk niet kent..
  Deze mensen zouden beter eerst voor hun eigen voordeur vegen.

 29. Hilde heeft gekozen voor samenleving met Marianne. Wat gaat DAT een ander aan; u woont waarschijnlijk met een man/vrouw samen, daar zegt ook niemand iets over! Hilde was een lieve schat die we zo ontzettend moeten missen. Neem de goede raad over van Martine, en laat Marianne haar leven verder leiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: