TV-tip: Seks in de homosauna: ‘De teloorgang van Amsterdam als tolerante homostad’

Eigenaar van Thermos, Jan Kuipers

Eigenaar van Thermos, Jan Kuipers

Homosauna’s zijn not done. Wie toch durft toegeven dat hij er graag naartoe gaat, voegt er meestal meteen “maar niet voor de seks” bij. Maar hoe gaat er in Sauna Thermos (Amsterdam) aan toe? Vanavond een kijkje in de vochtige wereld van de homosauna, om 23.55 uur op Nederland 2.

‘De teloorgang van Amsterdam als tolerante homostad’

‘Seks in de sauna’ is een portret door Michiel van Erp van Thermos, de grootste homosauna ter wereld. HUMAN zendt het Profiel woensdag 27 augustus uit om 22.55 uur op Ned 2.

Thermos is de grootste homosauna ter wereld, al veertig jaar lang. Per jaar brengen
tienduizenden homoseksuele mannen uit binnen- en buitenland een bezoek aan het bij het Amsterdamse Leidseplein gelegen saunabedrijf. Seks is de hoofdreden voor een bezoek. “Het voordeel van een sauna is dat je minder ouvertures nodig hebt om iemand te verleiden”, zoals een bezoeker het in de film verwoordt.

Droevigs
De ene bezoeker komt naar de sauna voor seks om zijn verbroken relatie te vergeten, de andere is eigenlijk op zoek naar een vaste relatie. Heeft dat niet wat eenzaams? Filmmaker Michiel van Erp: “Dan heb je het over het verschil tussen seks en liefde. Aan de ene kant heb je het jagen van de man en tegelijkertijd hunkeren naar een relatie. Dat gaat niet samen. Een jongen uit Ecuador zegt in de film: het eerste wat in een relatie verdwijnt is de passie. Een andere man wiens relatie uit is, moet naar de sauna. Hij zoekt ter compensatie seks. Dat heeft iets heel droevigs eigenlijk, dat is een spiraal waar je niet uitkomt.”

Van Erp kwam op het idee voor de film nadat hij eigenaar Jan Kuipers ontmoet had voor een vorige film, ‘Pretpark Nederland’. “Ik wilde een keer een portret van hem maken. Het is een leuke man, een ondernemer in een specifieke markt die van wanten weet. Hij is nu bezig de sauna te verkopen, maar wil wel dat het een homosauna blijft.”

Vrijplaats
Van Erp zegt dat de sauna een vrijplaats is, maar dat buiten in de echte wereld niet alles kan. Enkele saunabezoekers zeggen in de film dat Amsterdam een gevaarlijke stad is en dat ze sinds een paar jaar niet meer hand-in-hand door de stad durven te lopen. “Homo’s voelen zich op straat niet vrij om te doen wat ze willen. Met de film wilde ik de teloorgang van Amsterdam als tolerante homostad laten zien aan de hand van de bezoekers van de Thermos.”

De Nederlandse bezoeker vergrijst weliswaar, maar de sauna trekt sinds enkele jaren jonge, allochtone bezoekers. “Veertig jaar geleden was Thermos wijd en zijd verbreid als vrijplaats voor Westerse homo’s. Dat geldt voor allochtone homo’s nu net zo goed.”
HUMAN zendt het profiel woensdag 27 juni om 23.55 uur uit op Ned 2.

Bron: Redactie Human.nl

5 Reacties

  1. Amsterdam een gevaarlijke stad is en dat ze sinds een paar jaar niet meer hand-in-hand door de stad durven te lopen.

    Nederland en tolerantie
    http://gay.blog.nl/muziek-clips/2007/12/30/wij-zagen-nederland-als-vrij-en-tolerant

  2. […] heb ik naar de reportage gekeken over Seks in de sauna, waar ook de collega-bloggers van Talk of the Town al eerder iets over […]

  3. De documentaire gezien. Van mij, vrouw, mag zoiets prima bestaan. Was er voor lesbiennes ook maar zoiets. Wij moeten nog wel veel ” ouvertures” spelen voor de hoofdact kan beginnen. Maar awel, ergens is het trieste ervan dat er duidelijk mannen waren die eenzaam waren voor mijn gevoel en op zoek naar een relatie, maar daar zo in teleurgesteld waren dat ze het maar deden met de contacten in de sauna. Voor de mooie jonge jongens is het relatief makkelijk, ook in een kroeg, alten we eerlijk zijn, geen wonder dat de suana vergrijst. En Amsterdam geen homostad mee, ach dat is relatief, niet toegeven aan de angst en de soms intolerante opmerkingen. Het voorbeeld blijven geven. En de stad is verre van gevaarlijk, maar de hippe homostad is het ook niet meer. Ook niet voor de ladies zoals ik.

  4. […] TV-tip: Seks in de homosauna: ‘De teloorgang van Amsterdam als tolerante homostad’ […]

  5. […] TV-tip: Seks in de homosauna: ‘De teloorgang van … – 27-8-2008 · Homosauna’s zijn not done. Wie toch durft toegeven dat hij er graag naartoe gaat, voegt er meestal meteen “maar niet voor de seks” bij. Maar hoe gaat er in …… […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: