Vrij Lekker (.nl) kreunt onder hoog aantal bezoekers

Als we schrijven dat Nederlanders voor alles wel een website hebben, overdrijven we amper. GGD Amsterdam, het preventiecentrum van de hoofdstad, heeft VrijLekker.nl gelanceerd. Nederlanders tussen de 16 en 24 jaar vrijen nl. niet veilig genoeg. Dat melden Trouw en HLN.

GGD of Gezond Amsterdam interviewde via internet zo’n 200 jongeren over hun vrijgedrag. Uit de resultaten ontsproot deze online safe sex training. Welnu, “wegens overweldigende belangstelling kan de site moeilijk bereikbaar zijn”. En inderdaad, we geraken er niet op.

GGD Amsterdam start online safe sex training
Het percentage met SOA besmette jongeren tussen de 16 en 24 jaar blijft hardnekkig hoog, zo constateert GGD Amsterdam.

Vrij lekker campagneDe aandoeningen Chlamydia en Gonorroe komen zelfs het meeste voor in deze leeftijdgroep. Om deze reden lanceert zij op woensdag 30 januari 2008 vanaf 14.00 uur een online ‘Safe Sex Training’ op http://www.vrijlekker.nl, waarmee zij jongeren van een advies op maat wil voorzien.

Via de Vrij Lekker campagne wil de GGD Amsterdam de problematiek van het onveilig vrijen bij jongeren meer gericht en effectief aanpakken. De belangrijkste aanleiding voor de campagne is een onderzoek geweest waarbij de GGD Amsterdam 200 jongeren online over dit onderwerp interviewde. Op deze manier zijn alle mogelijke barrières blootgelegd die jongeren hebben met betrekking tot veilig vrijen en het laten testen op SOA’s. Vanuit deze informatie is de Safe Sex Training ontwikkeld. De training kan online worden gevolgd op vrijlekker.nl.

Houding verbeteren

De voornaamste doelstelling van de Vrij Lekker-campagne is het verbeteren van de houding ten aanzien van veilig vrijen, jongeren concrete oplossingen bieden om veiliger te vrijen en het bestrijden van angst voor SOA en HIV tests. Belangrijk verschil met grote voorlichtingscampagnes uit het verleden is dat de GGD Amsterdam een interactieve training heeft ontwikkeld die volledig is toegespitst op de situatie van de jongere die de training volgt. Er wordt zelfs gekeken naar de context waarin gevreeën wordt.

‘Love coaches’

Vanaf 30 januari aanstaande zal de interactieve Safe Sex Training op http://www.vrijlekker.nl te beleven zijn. De training houdt een vragenlijst in die de deelnemer alle aspecten van veilig vrijen voorlegt, waarbij uit de antwoorden blijkt of er al dan niet barrières zijn op bepaalde vlakken. Als er moeilijkheden of onzekerheden zijn, dan wordt er direct coaching in de vorm van korte video-cursussen gegeven. Dat gebeurt onder andere door de twee ‘love-coaches’ Tamara Brinkman & Mark Labrand (SlamFM), Angela Groothuizen, medewerkers van de GGD Amsterdam en sexuologe Achsa Vissel (o.a. Fancy & Radio 538).

Fabeltjes bestrijden

Andere aspecten van de campagne omvatten het bestrijden van fabeltjes omtrent SOA en HIV, ‘empowerment’ van meisjes om de controle over condoomgebruik te krijgen en de zogenaamde ‘excuse-fighter’. Hierbij worden er argumenten aangereikt om smoesjes van de partner te ontkrachten, zoals de smoesjes om geen condoom te gebruiken.

Direct online condooms bestellen

Er kan zelfs via de website direct online condooms en glijmiddel gekocht worden bij de Amsterdamse Condomerie. Uniek is dat je kunt betalen met je beltegoeden van je mobiele telefoon en om de drempel nog verder te verlagen is de prijs aangepast : 10 condooms voor 99 cent. Participanten worden via een viral tool gestimuleerd om vrienden en vriendinnen te confronteren met de training. Als stimulans krijgt de persoon die dit weet te doen, een extra winkans op een Breakloose strandvakantie voor zes personen inclusief golfsurfcursus in Zuid-Frankrijk.

2 Reacties

  1. […] doet wat denken aan de Amsterdamse site VrijLekker.nl. Al is de aanpak klassieker en richt de organisatie zicht op een iets jonger publiek. Jeugd en […]

  2. […] Geplaatst op maart 21, 2008 door Benjamin Nederlanders hebben een website voor alles. Vrij Lekker, Vroeg Op Stap bijvoorbeeld. Maar ook voor serieuze zaken. Op HateCrimes.nl kan je homofoob geweld […]

Plaats een reactie