‘70% profvoetballers wil geen homo’s’ genuanceerd: Homoseksualiteit kan wel in profvoetbal, maar groot taboe

“67,8% van de Belgische profvoetballers willen geen homo’s in eerste klasse”, vertelden wij, andere holebimedia maar ook de mainstream media. De hele week lang werd er verontwaardigd gereageerd door holebi’s en hetero’s. Er kwam zelfs een ludieke internetactie. Maar we mogen de soep niet zo heet eten als ze opgediend is. De Waalse holebifederatie Arc-en-Ciel Wallonie stelt dat de berichtgeving rond de enquête stoelt op een verkeerde weergave van de vraagstelling.

Is er plaats voor homoseksuelen in het eersteklassevoetbal?

1. Neen – 67,8%
2. Ja – 32,2%

Is wat we lazen op Sporza. Maar volgens Arc-en-Ciel was de vraag anders:

« Y a-t-il de la place pour l’homosexualité dans le football ? » et les réponses étaient Oui, très certainement à 16,2%, Oui, c’est plus ou moins accepté à 16% et Non, cela reste un tabou à 67,8%. Le Club de Mons a confirmé l’exactitude de cette information.

RAEC Mons bevestigt die versie van de vraag, die in het Nederlands zo wordt vertaald:

“Is er plaats voor homoseksualiteit in het voetbal?”

Ja, zeker: 16,2%
Ja, het is min of meer aanvaard: 16%
Neen, het blijft een taboe: 67,8%

Stellen dat homoseksualiteit nog steeds een taboe is, is heel wat anders dan stellen dat homo’s niet welkom zijn in de eerste klasse, merkt Arc-en-Ciel terecht op.

Waar liep het mis in de berichtgeving? In de eerste plaats in het prille begin. Ikzelf hoorde het bericht dinsdagochtend op het radionieuws van 9 uur en zocht meteen naar een geschreven bron voor meer info. Deze vond ik op Sporza, dat citeerde uit het toen nog te verschijnen Sport/Voetbal Magazine. Die informatie sijpelde dus door. Met alle commentaren vandien. Vandaag nog wijdde Het Nieuwsblad heel wat ruimte aan homo’s in ‘niet-evidente jobs voor homo’s’.

Maar we mogen de zwartepiet niet volledig bij Sporza leggen. Zelf hadden we, holebi’s, holebimedia en mainstream media, kritischer moeten zijn en ons afvragen welke vragen de voetballers juist hadden gekregen. Wie heeft in deze gelijk? Sporza of Arc-en-Ciel? Was de vraag dezelfde in het Nederlands als in het Frans? Wil RAEC Mons misschien de harde cijfers verzachten? Bergen is immers de stad van Elio Di Rupo.

Benjamin

2 Reacties

  1. […] François de Keersmaecker over de aanpak van homofobie in het voetbal. De twee gaan hiervoor samenwerken, al is er nog maar weinig […]

  2. […] De Roover: “In 2009 zou uit een enquête (niet onbetwist overigens) in Voetbal Magazine moeten blijken dat 67,8 …. Labels zag toen meteen een kans om zich als nieuw homoblad te positioneren. Ze lanceerden een […]

Plaats een reactie